Muutus algab kodukohast

Krista Kiuru: poliitikas saab kõige kiiremini maailma muuta

Soome haridusminister Krista Kiuru on Eesti sotsiaaldemokraatide suur sõber, kes esines nädalavahetusel meie üldkogulgi. Tema eelmine ministriportfell mahutas laia valdkonna kommunikatsioonist elamumajanduseni. Loomulikult vastas Krista küsimustele eesti keeles.

Kümne aastaga sai sinust esmakordsest kohaliku volikogu kandidaadist minister. Millised on sellel teekonnal kogutud tarkused?
Poliitika on parim tee neile inimestele, kellel on nälg maailma parandada. Mingil muul moel ei saa sa ühiskonnas olulisi ja suuri asju tehtud. Kõige tähtsam on ise osaleda, ise käed külge panna ja on igaühe otsus, kas teha seda kohaliku omavalitsuse või parlamendi tasemel.
Poliitikas tegutsejatel peab olema nii tahet asju parandada kui ka usku, et see on võimalik. Ei ole oluline, kas oled mees või naine, noor või vana või millises ametis tegutsed. Oluline on energia, mida tahad endast anda. Poliitikas viib edasi veendumus, et saab senisest paremini. Kes ise palju annab, see ka saab palju. Ma ei usu, et Eestis ja tema omavalitsustes kõik korras oleks. Sotsiaaldemokraatide tarkus ja tugevus on rääkida just praeguses ajas, et mida ja kuidas on vaja veel teha.
Iga maailmavaade – ka sotsiaaldemokraatia – peab just omas ajas pakkuma inimestele usutavat analüüsi maailmast. Me peame inimestega rääkima nii, et nad peavad meie eesmärke oluliseks. Inimesed peavad ka uskuma, et me suudame oma eesmärke ellu viia ja nende igapäevaelu parandada. Kolmandaks peame me näitama, et meil on tugevaid ja võimekaid poliitikuid, kes suudavad ja oskavad reforme läbi viia.

Kas sinu jaoks oli enne selge valik, et oled sotsiaaldemokraat või valik, et lähed poliitikasse?
Kui ma olin abiturient, toimusid Soomes presidendivalimised. Kandidaadid käisid palju maakondades ringi, kuulasime nende kõnesid, saime nendega arutleda erinevate mõtteviiside üle. Käisime hea sõbraga läbi kõikide kandidaatide üritused. Mõistsin, et olen punaroheline mõtleja. Rohelised mõjusid väikese erakonnana – koosolekul oli kolm inimest ja juhtivpoliitik. Mõtlesin, et selle seltskonnaga küll suurt revolutsiooni teha ei saa.
Mulle meeldis, kuidas tollane sotsiaaldemokraatide presidendikandidaat Martti Ahtisaari rääkis, miks ta on sotsiaaldemokraat. Neid kahte võrreldes sain aru, et mulle on tähtsam võrdsus ja solidaarsus, mida sotsiaaldemokraadid pakuvad.
Teadsin juba 19-aastasena, et olen sotsiaaldemokraat, aga ei liitnud siis erakonnaga. Uskusin tollal, et seltsid ja kodanikualgatused viivad maailma rohkem edasi, aga ma eksisin. Hiljem, aastal 2001 kutsuti mind kohalike omavalitsuste valimistele kandideerima. Tegelikult saab poliitikas kõige kiiremini maailma muuta. Kui on olemas strateegiline mõtteviis ja ühine soov midagi saavutada, saab poliitikas ühiskondlikke reforme ruttu läbi viia.

Sa räägid väga head eesti keelt ja käid meil sageli külas. Kust see kõik alguse sai?
Ma õppisin ülikoolis soome keelt ja tuli valida üks sugulaskeel lisaks. Kui töötasin gümnaasiumis õpetajana – õpetasin filosoofiat, teatriõpet ja olin õpilaste nõustaja – käisime õpilastega väga palju Eestis. Tegime ka mõne Eesti kooliga koostööd. Igal korral ostsin ma endale raamatupoest kaasa keeleeksamite materjale. Lahendasin neid kodus teleka ees, nagu mõni teine teeb ristsõnu: alguses algtase ja kesktase, siis kõrgtase. Sain eesti keelest aru, kõrgtasemel ma muidugi ei rääkinud. Aastal 2004 oli mul võimalus elada kraadiõpingute osana Tallinnas. Siis otsustasin, et on vaja tõsiselt keelt õppida ja läksin intensiivkursustele. Grammatika ja keele kasutamise oskus tuli just sealt. Eesti ja soome keelel on teinekord raske vahet teha – ma peaksin palju rohkem eesti keeles rääkima.

Mis on Eesti pea kümne aastaga muutunud?
Mul on suur rõõm vaadata, millise arengu on Eesti Sotsiaaldemokraatlik Erakond teinud. Kui ma Eestis elasin, oli toetus sotsiaaldemokraatidele väga-väga väike. Siis oli ka ühiskonnas avalikult raskem rääkida, et pooldad sotsiaaldemokraatlikku mõtteviisi. Ma kirjutasin tollal Eesti Päevalehte ühe artikli ja mitu inimest kommenteeris, et kas Soome sotsi tasub uskuda. Artikli ilmumise õhtul tuli üks naaber minuga rääkima, et ta luges mu arvamust ja avastas, et ma olen sotsiaaldemokraat. Siis vaatas ta ringi ja lisas: “Mina olen ka sotsiaaldemokraat, aga ära ütle kellelegi.” Kümne aastaga on toimunud suur muutus. Ma olen väga uhke, et sotsidel on hea programm, nad annavad inimestele tuleviku-usku ja tahavad tuua ühiskonda rohkem solidaarsust.

x
Liitu uudiskirjaga