Muutus algab kodukohast

SDE: hooliv riik algab tugevast omavalitsusest

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna üldkogu võttis täna pärastlõunal vastu sotsiaaldemokraatide 2013. aasta valimisplatvormi, mille kandev mõte on, et inimestest hooliv riik saab alguse tugevast, oma kogukonda parimal viisil teenivast omavalitsusest.

Inimeste väljaränne on pannud paljud linnad ja vallad keerulisse seisu – halvenenud on omavalitsuste rahaline seis, mis omakorda pärsib nende võimekust pakkuda kvaliteetseid teenuseid, seisab valimisplatvormis.

„Sellest surnud ringist tuleb välja murda ja hääbumine peatada. Tahame, et kõikjal Eestis oleks võimalik väärikalt elada ja iga inimene tunneks end väärtuslikuna,” ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna programmitoimkonna juht Anto Liivat.

Kohalikel omavalitsustel on Liivati sõnul täita keskne roll ka majanduskeskkonna loomisel ja edendamisel. „Riik ja omavalitsus peavad looma tingimused töökohtade tekkeks ka väljaspool suurlinnu ja võimaldama inimestel liikuda töö-ja kodukoha vahel,“ sõnas ta.

Sotsiaaldemokraadid peavad vajalikuks omavalitsuste autonoomia ja eriti rahalise autonoomia suurendamist. Omavalitsustele tuleb anda senisest suurem õigus otsustada oma tulude üle. Lisaks tahavad sotsiaaldemokraadid muuta uuesti tugevateks maakonnad, mis eeldab tervikliku riigireformi läbiviimist. „Oma kogukonda teeniv omavalitsus on tark ja tulevikku vaatav, hooliv, ettevõtlik ning roheline. Selge joonena läbib meie platvormi avatud valitsemise põhimõte,“ ütles riigikogu liige Neeme Suur.

„Sotsiaaldemokraatide valimisplatvorm on alusdokument, mis pakub üldisema tegevuskava. Loomulikult on igas linnas ja vallas, kus erakond valimisvõitlusse läheb, olemas ka eraldi programm,“ selgitas Suur.

Suur osa sotsiaaldemokraatide valimisnimekirjade esinumbreid on juba selgunud. Valik linnapeakandidaate: Andres Anvelt (Tallinn), Heljo Pikhof (Tartu), Jevgeni Ossinovski (Narva), Randel Länts (Viljandi), Hannes Hanso (Kuressaare), Alo Aasmaa (Paide), Piret Hallik-Sass (Pärnu), Anti Allas (Võru), Kairit Pihlak (Rakvere), Kalev Härk (Valga), Asso Nettan (Jõgeva), Meelis Karro (Elva), Stanislav Tšerepanov (Paldiski), Jaan Aiaots (Põltsamaa), Ero Liivik (Saue) ja Indrek Naur (Türi). Mõned kandidaadid vajavad küll veel ametlikku kinnitust.

Pärast üldkogu lõppu avatakse aadressil www.sotsdem.ee erakonna valimiskampaania lehekülg, kus saab tutvuda ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna kohalike valimiste platvormiga.

Täiendav info:
Neeme Suur, 5072228
Anto Liivat, 5540099

x
Liitu uudiskirjaga